Sambo Bond Nederland

Europese Kampioenschappen Sambo 2017

EK Sambo Senioren dag 1

Vandaag was het de dag van Youssra Hider. De Bredase kwam uit in de klasse tot 60 kg en werd de eerste ronde vrijgeloot. In de tweede ronde moest ze aantreden tegen Anastasiya Shevchenko uit Oekraine.

Ze startte met een sterke pakking en de eerste kans was voor Youssra, maar helaas kreeg ze daarna een puntje tegen en moest uiteindelijk afkloppen op een armklem. Jammer natuurlijk, maar nu was het hopen op een herkansing.

Deze herkansing kreeg ze gelukkig omdat de Oekrainse in de finale kwam. Dus opladen en weer gaan! Ze begon weer goed tegen Sabina Artemciuc uit Moldavië, door twee strafjes kwam Youssra een puntje achter te staan. Bijna ging de Moldavische er over heen, maar helaas geen punten. Haar tegenstander kwam tussen de benen en pakte Youssra in de houdgreep. Met uiteindelijk 5-0 op het score bord verloor ze de partij, maar met een mooie 5e plaats op het EK Senioren kijkt ze wel terug op een mooie en leerzame ervaring.

EK Sambo Senioren dag 2

Op de tweede dag van de Europese Kampioenschappen Sambo kwamen vier Nederlanders in actie. In een sterk deelnemersveld knokten ze een aantal beste potjes Sambo in het “Palace of Sports” in Minsk.

Paula Borgonje

In de categorie dames tot 52 kg werd Paula van Shoganai Dronten de eerste ronde vrijgeloot. In de kwart finale trof ze de Russische Anastasia Polikarpova. Bij deze lange dame wist ze geen goede pakking te krijgen en kwam op achterstand. Ze kwamen op de grond terecht en Paula verdedigde goed. Helaas kon de Russische een beenklem bij Paula aanzetten en moest ze afkloppen. In de herkansing stuitte ze op Magdalena Varbanova uit Bulgarije. Deze partij ging een hele tijd gelijk op en had Paula een paar mooie kansen voor een heupworp, maar deze werden goed verdedigd door de Bulgaarse. Uiteindelijk trok de Bulgaarse aan het langste eind en was een 5e plaats het resultaat voor Paula vandaag.

Johan Jaspers Faijer

Ook Johan van Sambo on Fire begon vandaag met een vrijloting in de klasse tot 74 kg bij de heren. Daarna was Athos Lussignoli uit Italië zijn tegenstander en deze ging de hele wedstrijd heel erg gelijk op. Alleen sprokkelde de Italiaan aardig wat puntjes bij elkaar en was hij verder heel stug. Uiteindelijk werd het 5-2 voor de man uit Italië. Helaas verloor hij de volgende partij tegen Dmytro Babiichuk uit Oekraïne en was er dus geen herkansing voor Johan.

Merlissa Scholing

Merlissa mocht vandaag uitkomen in de klasse tot 80 kg. Met frisse moed en vol gezonde spanning betrad ze de sambomat en mocht het daar opnemen tegen de sterke Oekraïense Sambist Halyna Kovalska. Deze was een maatje te groot voor Merlissa en moest afkloppen door een ijzersterke armklem. Deze Oekraïense dame zou later ook 2e worden van Europa.
Hierdoor mocht Merlissa herkansen en mocht ze het opnemen tegen de Russische Daina Ambartcumova.
Deze partij ging om het Brons en wederom strijdlustig ging Merlissa de mat op. Maar ook in deze partij moest ze helaas afkloppen door een armklem en hierdoor werd Merlissa uiteindelijk 5e op dit EK.

Nils Koedam

In de klasse -100 kg kwam de grote man Nils Koedam de mat op en van plan om alles en iedereen op de mat omver te gooien, als het moest dan had zelfs de scheidsrechter eraan moeten geloven. Maar Nils had zijn handen vol aan de Servische man Dragan Begovic. Deze gigantenstrijd begon gelijk op, maar door de kleine techniekjes die de Servische reus op een voorsprong brachten kon Nils helaas niets tegen in brengen en moest dus uiteindelijk genoegen nemen met een tribune plaats.
De Servische kwam helaas niet in de finale waardoor de volgende halte voor Nils helaas de kleedkamer was. Maar Nils heeft laten zien dat hij een gevaar voor de toekomst is want Nils zit eigenlijk nog in de Junioren klasse. Hij heeft laten zien dat hij zeker bij de senioren zijn potjes mee kan draaien en dit brengt veel goeds voor de toekomst!

Al met al een dag waarin gebaald werd en dingen werden ingezien die je liever niet wilt inzien, maar toch uiteindelijk genieten was. Op naar de volgende dag waarin Mischa Eyt zijn debuut maakt op een groot toernooi in de klasse -82 kg.

EK Sambo Senioren dag 3

De strijd in de gewichtsklasse tot 82 kg was eigenlijk al een aantal weken aan de gang. Mischa Eyt moest op gewicht komen en dat is hem heel goed gelukt. Een eerste overwinning was dus al binnen voor hem.

Ook de eerste ronde overleefde Mischa in verband met een vrijloting. In de tweede ronde moest hij het opnemen tegen Misha Nazaryan uit Armenië. In deze partij was te zien dat onze Mischa supersterk is, want hij kreeg de Armeen bijna 2 a 3 keer in een houdgreep. De Armeen was toch net wat slimmer en wist uiteindelijk met 8-0 te winnen. Helaas voor Mischa kwam zijn tegenstander niet in de finale terecht en was het dus einde toernooi.

Ook vandaag weer veel geleerd en kregen we een compliment van Sergey Eliseev (voorzitter van de European Sambo Federation) dat ons team stapje voor stapje beter wordt. Dus Oost-blok: We komen er aan!