Sambo Bond Nederland

Sacha Buwalda wint goud op WK Sambo

Op 6 oktober reisde een Nederlandse delegatie met 6 atleten en coach af naar het Roemeense Ploiesti waar de Wereldkampioenschappen Sambo voor Jeugd en Junioren werd gehouden van 7 t/m 9 oktober.

Op dag één was het de beurt aan Niek Lamberts (jeugd -60 kg) om zijn debuut te maken op een wereldkampioenschap. Na een vrijloting in de eerste ronde en een goede warming-up moest hij het in de tweede ronde opnemen tegen Roman Dziamko-Gamulets uit Rusland. Niek verloor deze partij en doordat de Rus in de finale kwam mocht Niek naar de herkansing. Hierin moest hij aantreden tegen Youssef Faout uit Marokko en verloor deze helaas ook. Uiteindelijk een 7e plaats voor Niek.

Op dag twee kwamen 3 Nederlanders in actie. Darnell Bakker (jeugd -65 kg), Leroy Schuijers (junioren -68 kg) en Sacha Buwalda (jeugd -56 kg). Darnell moest gelijk in de eerste ronde het onderspit delven tegen de latere nr. 2 Danyil Shevchenko uit Oekraïne. In de herkansing ging kwam hij niet verder dan ook een 7e plaats. Leroy had in de eerste ronde een vrijloting en trof in de tweede ronde de Oezbeek Fazliddin Kholmamatov. Deze werd verloren en de Oezbeek kwam in de finale. Ook Leroy kwam in de herkansing niet verder dan de 7e plaats.

Ook Sacha begon met een vrijloting in de eerste ronde en kwam in de tweede ronde een bekende tegen, namelijk de Georgische Tinatin Revazishvili. Deze wist ze te winnen waardoor ze in de halve finale moest aantreden tegen Nikol Ilieva uit Bulgarije. Ook deze zette Sacha om in winst en bereikte de finale. Haar tegenstander in de finale was de Russische Dina Voronina en ze kwam op een kleine achterstand. Door tactisch spel wist Sacha punten te scoren en uiteindelijk de winst te pakken. Hiermee werd ze als eerste vrouwelijke Nederlandse samboka ooit wereldkampioen!

Op de laatste dag moesten Felipe Homeylev (junioren -74 kg) en Merlissa Scholing (junioren -80 kg) het de sambo mat op. Felipe kwam eerst aan de beurt tegen Tomas Janulaitis uit Litouwen. De strijd ging gelijk op en het bleef tot het laatste spannend. Uiteindelijk bij een stand van 8-8 kreeg de Litouwer het voordeel. Helaas voor Felipe, want de Litouwer ging in de tweede ronde onderuit tegen Mironshokh Sultonov uit Oezbekistan. Hierdoor kreeg hij geen herkansing. Merlissa had in de eerste ronde een vrijloting en verloor in de tweede ronde van de latere kampioen Ludmila Temnikova uit Rusland. In de partij om het brons moest ze haar meerdere erkennen in de Oekraïnse Halyna Kovalska. Geen brons voor Merlissa, maar wel een vijfde plaats.

Vervangend bondscoach Frank Ningbers kijkt terug op een zeer geslaagde reis met heel veel opgedane ervaring. En natuurlijk een heel mooi resultaat van Sacha. Door dat resultaat is Nederland als derde geëindigd in het medaille klassement bij de jeugd dames net achter Oekraïne, maar ver achter Rusland die 8 van de 10 gouden plakken pakte.