Sambo Bond Nederland

Tweemaal brons op EK Sambo Cadets in Kroatië

Op 2 en 3 december 2017 werd in Poreč, Kroatië, het Europees Kampioenschap voor Cadetten gehouden. Dit is voor Samboka’s van 15 en 16 jaar. De Nederlandse delegatie vertrok met een busje op donderdagmiddag en kwamen vrijdags zonder al te veel problemen aan in deze Kroatische toeristische badplaats.

Annabel Weber (-52 kg), Roel Luijnenburg (-72 kg) en Daan Wolf (-84 kg) moesten op vrijdagavond wegen. Zoë Klunder (-65 kg), Leena van den Bos (+70 kg) en Dylan Smulders (-78 kg) moesten wachten tot zaterdagmiddag met het wegen.

Eerste potje moest Roel tegen een Oekraïner, Nazar Zubkov, en hij vertelt ons het volgende: “Die was erg snel en bracht me meteen naar de grond waarop hij een armklem maakte en waardoor het potje meteen over was. Toen heb ik even rust genomen en gekeken naar mijn eerste tegenstander zijn tweede potje, die won hij dus dat betekende dat ik nog een herkansing kreeg. Toen ging ik weer een nieuwe warming-up doen. Toen het potje begon nam ik hem meteen mee. Hij pakte mij bij m’n pols en daar kreeg hij een straf en ik een punt voor. Het potje ging redelijk goed. Hij probeerde nog twee keer m’n benen te pakken maar dat lukte hem niet. Uiteindelijk trok hij mij naar de grond en deed hij een beenklem daar kwam ik niet meer uit en ik moest afkloppen. Ik baalde erg, maar ik weet nu dat ik moet trainen op het verdedigen van arm en beenklemmen.”

Daan kwam uit tegen Ian Cesko uit Kroatië. Ook hij verloor zijn eerste partij en kreeg uiteindelijk geen herkansing. Dit betekende einde toernooi voor Daan. Annabel kwam uit tegen Marilena Burca uit Moldavië in haar eerste partij. Deze wist ze te winnen en kwam daardoor in de halve finale. Tegen de Bulgaarse Yanica Petkova ging het wat minder en verloor ze, waardoor ze verwezen werd naar de herkansing. Hierin nam ze het in de partij om het brons op tegen Lana Mrdalj uit Servië. Annabel kwam als winnaar uit de bus en was hierdoor zeker van het brons!

Op zondag was het de beurt aan Zoë, Leena en Dylan om zich te meten met de rest van Europa. Darta Smildzina uit Letland was de eerste tegenstandster van Leena. Voor Dylan was dat Dominik Derkach uit Duitsland. Deze partijen werden helaas verloren en jammer genoeg kregen ze geen herkansing. Zoë kwam in haar eerste partij uit tegen Tamuna Dolidze uit Georgië en ook zij vertelt ons haar eigen verhaal:

Zondag was dan eindelijk mijn wedstrijddag. De dag ervoor mocht ik wegen en kreeg ik al een indruk van de grootte van het toernooi. De voorbereiding was voor mij persoonlijk niet optimaal vanwege blessures maar ik merkte in de warming-up dat ik er zin in had.
De eerste ronde was ik vrijgeloot, en de tweede partij mocht ik beginnen tegen Georgië. In de eerste seconden wist ik met een veeg al voor te komen staan, later in de wedstrijd scoorde ik meer punten maar maakte ik een fout. Gelukkig scoorde ik gelijk terug met 4 punten met een opvolgende armklem maar er werd niet afgeklopt. Positief kon ik deze wedstrijd afmaken.
De halve finale moest ik mijn partij houden tegen Servië. Ik kwam niet goed terecht en heb mijn wedstrijd verloren. Jammer, maar kop op het brons zat er nog in.
Om de 3e plek was tegen Moldavië, mijn tegenstandster gaf op vanwege een blessure.  Zelf was ik niet helemaal tevreden over de wedstrijddag zeker in de halve finale zat er meer in maar het brons namen wij wel mee terug naar Nederland. 2017 is uiteindelijk mooi afgesloten door dit EK Cadets waar het in de jeugd net mis ging met twee keer een 5e plek. Nu is het tijd voor herstel en wachten op de volgende grote toernooien.

De coaches en chauffeurs Hendrik-Jan Ningbers en Mike Smulders hebben eveneens genoten van een mooi en succesvol toernooi. En op naar de volgende uitdaging(en)!