Sambo Bond Nederland

Verslag EK Sambo Athene

Op dinsdag 15 mei vertrokken Jarik Hallink, Henk-Jan Ningbers, Arnout de Bruijn en Frank Ningbers naar Athene om deel te aan de scheidsrechters seminar voorafgaand aan het Europees Kampioenschap Sambo voor senioren. Woensdag startte de cursus en Jarik en Henk-Jan hielden zich bezig met het scheidsrechtersgedeelte terwijl Arnout en Frank zich met de software bezighielden dat gebruikt tijdens de grote toernooien. Donderdag werd het examen voor scheidsrechter gehouden. Jarik en Henk-Jan bleken helaas nog niet genoeg punten te hebben voor internationaal scheidsrechter, maar als nationaal scheidsrechter kunnen zij zeker aan de slag (blijven). Alhoewel zij tijdens het EK niet de mat op mochten als scheidsrechter hebben ze wel veel ervaring op gedaan met tafel jury en uniform controle. Daarnaast kon Frank tijdens het toernooi de ‘Chief Secretary’ bijstaan om het toernooi in goede banen te leiden.

Op vrijdag 18 mei begon het toernooi met Marlon Boons​ (-68 kg). Helaas verliest hij zijn EK Sambo debuut wedstrijd van Armeniër Rafik Manukyan. De Armeniër verliest daarop zijn volgende partij en daardoor heeft Marlon helaas geen herkansing.

Op de 2e dag van de EK 2018 te Athene pakt Sacha Gorissen (-80 kg) als debutante op dit grote toernooi de ‘bronzen plak’. Na een geweldige start tegen een Georgische reus, Irine Leonidze, die Sacha nipt op een puntje na verloor, herpakt ze zich heel goed tegen de Oekraïnse Natalia Pylypenko en wint deze wedstrijd dominant, aanvallend en tactisch met mooie punten waarmee ze terecht de derde plaats pakt.

Op deze dag moest ook Nils Koedam in de -100 kg aantreden en begint tegen Viktors Resko uit Letland. Nils altijd gedreven tot het uiterste verslikte zich echter op de mat in een grondgevecht. Hij had bijna een beenklem perfect aangezet bij de Let, maar ook zijn tegenstander kreeg een been te pakken en Nils kwam niet uit deze beenklem waarbij hij helaas moest afkloppen. Wel weer een prachtige ervaring voor Nils als beginnend senior.

Op de laatste dag van de Europese Kampioenschappen in Griekenland start Stef Jeucken (-82 kg) met een sterke en mooie overwinning op Muhammet Karatas (TUR) maar moest in de tweede ronde tegen Besarioni Berulava (GEO) zijn meerdere erkennen die zijn volgende partij tegen de nummer één op de wereldranglijst Tsimafei Emelyanau (BLR) verliest en Stef helaas niet kan herkansen.

De Nederlandse medaillespiegel blijft op dit mooie, competitief en goed georganiseerd toernooi steken op de geweldige ‘bronzen plak’ van Sacha Yvonne Gorissen. Het team heeft ook hier in Athene weer alles gegeven en laten zien dat Nederland in de Sambosport meetelt.

Medaillespiegels eindtoernooien EK’s en WK’s 2016, 2017 & 2018;

  • WK ’16 – youth & juniors, 1 keer goud
  • EK ’17 – cadets, 2 keer brons;
  • WK ’17 – youth & juniors, 1 keer brons;
  • EK ’18 – youth & juniors, 1 keer brons;
  • EK ’18 – senioren, 1 keer brons

Klik hier voor foto’s van het EK 2018 in Athene.