Sambo Bond Nederland

Verslag WK Sambo en Combat-Sambo 2016

Op de eerste dag van het WK in Sofia, Bulgarije kwamen drie Nederlanders in actie. Pim Graafland moest in de eerste ronde aantreden tegen Mounir Hanzadui (TUN) in de categorie tot 68 kg. Door tactisch spel wist hij de winst naar zich toe te trekken met 3-1. In de tweede ronde wist hij niet te winnen van de latere kampioen Nikita Kletskov (RUS). In de herkansing ging Pim helaas onderuit tegen de bronzen medaille winnaar Sarbon Ernazarov (UZB). In de klasse tot 90 kg had Remo Smeer in de eerste ronde een vrijloting. In de tweede ronde was Paata Ghviniashvili (GEO) net te sterk voor Remo. Deze werd later kampioen en Remo had dus recht herkansing. Eerste partij wist hij knap te winnen van Edoardo Gigliotti (ITA). Volgende partij tegen Alibek Zekenov (KAZ) werd sterk begonnen, maar helaas uiteindelijk wel verloren. Als enige Nederlandse deelnemer bij het Combat-Sambo moest Felipe Homeylev het in zijn eerste partij opnemen tegen Lloyd Sweeney (GBR). Deze wist hij te winnen. Daarna kwam hij tegenover Istram Kudratov (UZB) te staan en moest aftikken op een verwurging wat bij Combat-Sambo toegestaan is. In de tweede ronde van de herkansing moest Felipe aantreden tegen Illia Khadkevich (BLR) en kon deze partij na prima acties helaas niet naar zich toe trekken.

Zaterdag 12 november kwamen drie Nederlanders in actie op het WK Sambo. Paula Borgonje (-52 kg), Merlissa Scholing (-80 kg) en Johan Jaspers Faijer (-74 kg).
Paula mocht als eerste aan de bak tegen Gulnur Yerbolova (KAZ). Helaas kon ze niet goed in de wedstrijd komen door een schouder blessure en wist niet te winnen. Haar tegenstandster kwam uiteindelijk niet in de halve finale en daardoor was Paula uitgeschakeld. Na een vrijloting in de eerste ronde moest Merlissa in haar tweede partij aantreden tegen Natalia Kazanseva (RUS). Helaas verloor ze deze partij en werd doorverwezen naar de herkansingen. In de herkansing startte ze goed tegen Sarangoo Ganbold (MGL), maar wist de partij helaas niet naar haar hand te zetten. Johan startte zijn WK met een partij tegen Levan Nakhutsrishvili (GEO). Een sterke tegenstander bleek het te zijn, want hij kon niet door de verdediging heen breken. Johan verloor met 6-0. De Georgiër kwam in de halve finale en dus herkansing voor Johan. Hier kwam hij Petja Lindström (FIN) tegen. Helaas moest hij de meerdere erkennen in de Fin.

Op de laatste dag van de wereldkampioenschappen Sambo in Sofia, Bulgarije kwamen vier Samboka’s uit Nederland de mat op. Sacha Buwalda (- 56 kg), Nina Zandman (-68 kg), Caitlin Heerikhuisen (+80 kg) en Michel Blaauwgeers (-82 kg). Sacha won in de eerste ronde van Sayra Laguna (NCA). In de tweede ronde begon de regerend wereldkampioen bij de jeugd goed tegen Salome Abashidze (GEO), maar moest toch haar meerdere erkennen in de Georgische (3-1). Helaas kreeg ze ook geen herkansing. Bij de -68 kg ging het gelijk op in de tweede ronde tussen Nina en Hassania El Azaar (MAR). Helaas trok Nina aan het langste eind en moest ze hopen op een herkansing. Deze kreeg ze helaas ook niet. Caitlin vocht in het zwaarste gewicht bij de dames. Haar eerste tegenstandster was dan ook minstens 40 kg zwaarder. Ze verloor in de eerste ronde van Kunduzai Zhaichibekova (KGZ). De dame uit Kirgizië kwam niet in de halve finale en dus geen herkansing. Bij de heren moest Michel aantreden tegen  (UKR). Beide begonnen aan het gevecht om de pakking. Het lukte Michel niet om te domineren en verloor uiteindelijk. De Oekraïner strandde in de kwartfinale en daardoor was het toernooi voor Michel ook voorbij.

Bondscoach Johan Jaspers Faijer kijkt met een tevreden gevoel terug op het WK, waarbij veel ervaring is opgedaan voor volgend jaar in Sochi (WK 2017).