Wereldkampioenschappen Sochi – Dag 2

Ook vandaag weer de verslagen van de deelnemers zelf. Veel leesplezier!

Nils Koedam (-100 kg)

Vandaag eindelijk aan de beurt. Een zware poule maar gelukkig de eerste wedstrijd vrij geloot. Hierdoor kon ik vast de concurrentie bekijken en langzaam beginnen met focussen op de wedstrijd. Na 40 wedstrijden gewacht te hebben was ik eindelijk aan de beurt tegen een imposante Griek. Ik liep vol goede moed de mat op en was gebrand op de winst. De Griek voelde sterk aan en merkte het overweldigende gewichts verschil, met mijn  94kg was ik geen match voor deze krachtpatser uit Griekenland. Met een tevreden gevoel heb ik het Russische strijdtoneel verlaten.

Felipe Homeylev (-74kg)

Ik ben zeer teleurgesteld over mijn prestatie tegen de Spanjaard. Ik had graag een herkansing gewild om mij zelf te herpakken. Maar helaas mocht dit niet meer baten en was ik uitgeschakeld.

 

 

Megan van Houtum (-64 kg)

Sinds ik in het vliegtuig naar Sochi stapte had ik al zin om de strijd aan te gaan. Mijn ongeduldigheid om te vechten hebben mijn teamgenootjes ongetwijfeld gemerkt. Af en toe heb ik ze even op scherp gezet door ze kennis te laten maken met mijn stijl van Sambo en voorbereiding. Ook was ik erg benieuwd naar mijn tegenstanders,  elke vrouw van ongeveer mijn lengte en gewicht was dan ook verdacht als tegenstander, en heb  ik zo intimiderend en vernietigend mogelijk aangekeken. Vrijdag mocht ik dan eindelijk wegen, ik was erg benieuwd  naar hoe mijn tegensanders eruitzagen, maar eerlijk gezegd was ik eerder geschrokken van de dikke buiken, olifantenpoten, en uitgezakte billen dan bang voor de (afwezige) spieren.

Zaterdagochtend mocht ik dan vechten op het WK sambo. Helaas mijn loting was erg ongunstig, alle medaillekandidaten zaten namelijk aan mijn kant van het schema. Jammer voor hun dat ik voor niemand bang ben, en ik begon dan ook fel aan mijn warming-up. Nadat ik goed warm was probeerde ik mijn ontspanning te vinden door even rond te lopen en kwam ik mijn Mongoolse tegenstander tegen: ongeveer een kop kleiner maar met enorme kuiten en bovenbenen. Eén ding was zeker: ze stond stevig op haar benen.  Ook door haar liet ik mij niet intimideren, en ik was dan ook klaar om het gevecht met haar aan te gaan. Toen was het zover: mijn eerste echte sambo-wedstrijd. Ik probeerde meteen de aanval te zoeken en mijn eigen technieken te gebruiken. Helaas stond de Mongoolse zo stevig op haar beide heipalen als benen dat de techniek net niet lukte. Hierbij had ik niet door dat ik in een houdgreep lag, maar nadat Maykel me dat toeschreeuwde vocht ik me meteen uit de houdgreep en was de achterstand beperkt tot 2 punten. Hierna probeerde ik de partij op kracht en felheid naar me toe te trekken en de Mongoolse kwam dan ook niet meer aan haar technieken toe. Jammer dat het in het sambo niet nodig is om technieken te maken, maar voldoende is om de tegenstander tactisch te blokkeren, waar de Mongool erg sterk in bleek. Helaas kon ik me niet door haar pakking vechten en verloor ik de partij.

De Mongoolse bleek ook verder in het toernooi erg sterk, maar had ook last van de lastige loting en verloor net aan van de uiteindelijke Wereldkampioene, waardoor ik geen herkansing had. Dit was voor mij een zeer leerzame eerste kennismaking met het sambo en ik weet nu waar ik op moet trainen om in volgende wedstrijden te laten zien dat ik de sterkste ben en een tegenstander om bang voor te zijn.