WK Sambo Jeugd en Junioren dag 3

Brons voor Nederland!

Matchday voor Iwan Lubbers (jeugd -70 kg), Yousra Hider (jeugd -60 kg), Leena van den Bos (jeugd -75 kg), Jan van Bruggen (junioren -74 kg) en Nils Koedam (junioren -100 kg). Een druk programma voor de twee coaches Maykel Claassen en Wouter Hendriks. Kijken wanneer iedereen aan de beurt en plannen welke coach bij welke samboka. Een compliment voor deze coaches is hierbij zeker op zijn plaats. Op de mat werd er weer hard geknokt en vanaf de tribune zaten de andere teamleden mee te leven en te schreeuwen. Hier een verslag van de afsluitende dag.

Iwan Lubbers moest aantreden tegen Levan Gugava uit Georgië in de klasse tot 70 kg. In het begin wist Iwan zich knap staande te houden en kon ook nog technieken proberen. De Georgiër trok de partij uiteindelijk toch naar zich toe en daardoor moest Iwan wachten of hij mocht herkansen. Dit bleek wel het geval te zijn. In de herkansing moest hij aantreden tegen de Oezbeek Firdavz Khojimamatov. Helaas ging deze partij veel te snel, maar om als 16-jarige tussen al het geweld uit vooral het Oostblok te staan is al een super prestatie.

In de categorie tot 60 kg bij de jeugd dames moest Yousra Hider de mat op tegen Damarius Funeczan uit Roemenië. Yousra kwam vroeg op voorsprong, maar in het verloop van de partij nam de Roemeense het initiatief over en werd er uiteindelijk verloren. De Roemeense wist de volgende partij ook te winnen, maar helaas de halve finale niet. Geen herkansing dus voor Yousra, maar super staan vechten op dit kampioenschap.

Jan van Bruggen trof in de eerste ronde Aziz Uulu Kubanychbek uit Kirgizië in de klasse tot 74 kg. Allebei kregen kansen, maar de punten gingen naar de tegenpartij. Jan kon de partij dus niet naar zich toe trekken. De man uit Kirgizië stoomde door en kwam in de finale. Hierdoor kreeg Jan een herkansing tegen Kyrill Gerzen uit Duitsland. Jan deed echt niet onder tegen de Duitser, maar wist niet tot scoren te komen en de Duitser helaas wel. Hierdoor verloor Jan de partij, maar hij heeft laten zien dat hij kan knokken.

De categorie van de afgetrainde beren bleek de categorie van Nils Koedam te zijn. In de -100 kg moest hij zijn eerste partij tegen Daviti Ramazashvili uit Georgië. Iedereen weet dat Nils sterk is, maar deze Georg was nog net een maatje groter en verloor Nils. Het was gewoon een kwestie van wachten op de herkansing en dat bleek ook zo te zijn. Hierin kwam hij de Kazachstaan Kaisar Shamshidinov. Ook in deze partij werd er geknokt door Nils, maar helaas kon hij niet domineren. Dit resulteerde in een verliespartij.

Leena van den Bos had in de eerste ronde vrijloting en moest daarna aantreden tegen de Bulgaarse Yoana Stoychkova en liet gelijk zien wie de baas van de partij was. Door een paar keer bij de benen te pakken van haar tegenstandster kon Leena een aantal punten pakken. Ook de Bulgaarse scoorde nog een puntje, maar met ook nog een houdgreep werd het 9-1 voor de Nederlandse. Op naar de halve finale tegen Ekaterina Mytareva. Helaas werd deze partij veel te snel beslist in het voordeel van de Russische en werd Leena doorverwezen naar de herkansing. In de herkansing wist ze een supermooie bronzen plak te pakken en dat allemaal op het WK Sambo voor Jeugd en Junioren.

Het was weer een super leerzaam weekend op het WK. Het verschil tussen het EK in Praag en dit WK is goed te zien. De Nederlandse samboka’s laten niet meer met zich sollen en gaan steeds zelfverzekerder de mat op om te knokken en dan maakt het niet uit uit welk land een tegenstander komt. Iedereen kan namelijk op de rug!